Waarom je elke twee weken je bandendruk moet controleren

Waarom je elke twee weken je bandendruk moet controleren

 

Veel fietsen en vooral e-bikes rijden met een te lage bandenspanning. Bij e-bikes compenseert de trapondersteuning de extra weerstand en merken de berijders het vaak niet. Maar bandendruk heeft op veel belangrijke zaken invloed, zoals veiligheid, comfort, lekbestendigheid, actieradius en slijtage. In dit blog lichten we dat toe.

 

Richtlijnen bandendruk. Op elke buitenband staat de maximale druk vermeld. Bij nat weer kun je de druk iets verlagen voor een betere grip. Vaak wordt de voorband op een halve bar lager gezet, voor meer comfort en controle.

 

Geen enkele band is 100% luchtdicht. Check minimaal elke twee weken je bandenspanning en pomp zo nodig lucht bij. Handig hulpmiddel is een digitale bandenspanningsmeter, zoals de AIRCHECKER.

 

Veilige wegligging: een te lage bandenspanning fietst minder veilig. Vooral in bochten gaan de banden al snel ‘rollen’ en is de kans op vallen groter. Een te hoge bandenspanning is ook onveilig. Banden kunnen ongecontroleerd gaan stuiteren en de grip op de weg vermindert, zeker als het nat is. Het is bovendien niet comfortabel.

 

Lekrijden: een te zachte band heeft het risico van een snakebite, waarbij de velg de band beschadigt. Een te hard opgepompte band zal ook eerder lekrijden door scherpe steentjes of glas. Ook is er een grotere kans op een klapband. 

 

Slijtage: wie te lang met zachte banden doorrijdt, krijgt eerder scheuren aan de zijkanten van de band en deze heeft daarmee een kortere levensduur. Achterbanden slijten wat sneller dan voorbanden.

 

Actieradius: voor e-bikes geldt: 1 bar te lage bandendruk betekent ongeveer 15 km minder actieradius.

 

Goede vloerpomp: kies een betrouwbare en comfortabele pomp met nauwkeurige manometer (drukmeter), die de gewenste bandendruk aankan en past op alle ventielen. Extra nauwkeurig zijn de pompen met een digitale manometer, zoals de AIR-X-PLORER 10.0 DIGI. Let er ook op of een vloerpomp bij een defect gerepareerd kan worden, met beschikbare onderdelen. Weggooien vanwege een enkel gebrek is niet van deze tijd. Check ook de garantieperiode.

 

Goede minipomp: kies zelf de gewenste grootte en gewicht. Let op comfort. Er zijn compacte minipompen met twee luchtkamers, handige T-grepen, met of zonder slang en met een pompslag bij elke in- en uitbeweging. Meest compacte en comfortabele oplossing voor onderweg is een CO2 pompje, zoals de AIRBUSTER. Check ook de garantieperiode en let erop of het pompje bij een defect gerepareerd kan worden, met beschikbare onderdelen.